indicke-konopi

Tuesday, August 23, 2005

Nizozemi

Úřad pro lékařské používání konopí (BMC), který je zvláštním útvarem ministerstva zdravotnictví, začal dodávat drogu lékárnám a ty by ji podle mluvčího mohly prodávat od úterý nebo od středy.
Marihuaně se připisuje blahodárný účinek na některé vedlejší projevy chemoterapie nebo radioterapie, které se používají při léčbě rakoviny, v případech nechutenství u nemocných AIDS nebo strnulosti u postižených roztroušenou sklerózou.
"Nejsou žádné vědecké důkazy o tom, že to funguje. Avšak opakované užívání prokazuje, že takovýto účinek existuje," podotkl mluvčí. Někteří doktoři však tvrdí, že marihuana u náchylných jedinců zvyšuje riziko vzniku depresí a schizofrenie. Podle jiných odborníků však zmírňuje psychické poruchy a pomáhá překonat i drogovou závislost.
Milion_Marihuana_march_MMM_Letna_2002_Lucie_Vejmelkova_skleroza_V4T
[Lucie Vejmelková by bez
marihuany nemohla chodit]
Ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že až 7000 Nizozemců si kvůli svému zdravotním stavu opatřuje marihuanu v takzvaných coffe shopech, a má za to, že čistější drogu si na předpis v lékárnách bude kupovat až dvojnásobný počet lidí.
"Je to historický krok. Je jedinečné, že jsme ji učinili dostupnou na předpis pouze v lékárnách," prohlásil šéf BMC Willem Scholten.
BMC zkoumal účinky užívání marihuany na nemocné po dva roky. V lékárnách budou dva druhy této drogy - první za 40 eur za pět gramů a druhý za padesát až pětapadesát eur. Doporučuje se, aby pacienti užívali marihuanu ve formě čaje nebo spreje.
Medicina_lekarstvi_zkumavka_banka_konopi_cannabis_marihuana_list_V8T
Povolení pěstovat v takřka v laboratorních podmínkách rostliny, z nichž se droga získává, dostaly dvě společnosti. Své produkty budou prodávat ministerstvu zdravotnictví, které bude mít na starosti balení a distribuci lékárnám.
Nizozemsko, kde stát reguluje prostituci a prodej marihuany v coffe shopech, je známo svým průkopnictvím na poli sociálních reforem. Bylo vůbec první zemí na světě, kde byla legalizována eutanazie.
Kromě lékáren bude moci marihuanu vydávat pacientům 80 nemocnic a 400 lékařů.
Konopí má velmi dlouhou historii použití v lékařství. V čínské medicíně bylo známo jako prostředek pro úlevu už před 5000 roky a například britská královna Viktorie přiznala, že tinkturou z něho si pomáhala při menstruačních bolestech.