indicke-konopi

Sunday, December 25, 2005

Zlaté časy

A konečně - droga byla něčím normálním, obvyklým a běžným. Neexistoval kolem ní nimbus tajuplného mýtu, který by z ní dělal zakázané ovoce - svou zakázaností ještě lákavější. Společenská regulace nadměrného konzumu drogy tedy byla mnohem snazší. O droze se vědělo a vědělo se, co s jedinci, kteří jí pomalu propadají. Dnes se to neví.

drog nastaly až v našem století. Úloha drog v životě lidstva a jejich vliv na společnost však narůstaly celé dlouhé roky předtím. Jak mizela v zájemná izolovanost jednotlivých kultur, jak produktivita lidské práce osvobozovala člověka od totální závislosti na každodenní dřině, nacházeli se mezi lidmi mlsálkové. Zkoušeli nové objevy - ať už to byl tabák dovezený z Ameriky, nebo opium z Orientu. A nastávaly první problémy.

V devatenáctém století byly už běžně dostupné (alespoň v evropských centrech) prakticky všechny dnešní drogy. Ty základní - crack nebo heroin - samozřejmě ne. A jejich konzumenti si začínali pěstovat návyk.

Příčinou tohoto "chování" nových drog nebyla ani tak jejich jedovatost nebo nebezpečnost. Důležitá byla novost - neznalost těch, kteří s nimi přicházeli do styku.