indicke-konopi

Tuesday, July 10, 2007

Petra Buzková, Praha



Stíhání Tomáše Koudely za urážku státního úředníka bylo později zastaveno, ale soud s vydavateli kuchařky běžel dál. Sedl jsem k počítači a napsal knihu Marihuana 97. Vyšla 24. ledna devadesát sedm - v den prvního procesu s Votobií...

Od soudního líčení se očekávala odpověď na otázku, zda bude v této zemi dodržována ústavně zaručená svoboda slova, nebo zda se bude znovuzavádět cenzura - tentokrát nikoliv "buržoazních", ale "drogových" informací.

Nutná obrana v krajní nouzi

Dohodli jsme tedy, že druhé vydání knihy Marihuana, které jsem pro VOTOBII připravoval, vyjde těsně před termínem soudního řízení. Částečně jako gesto - ne, kuchařka nebylo nějaké nedopatření, drogy jsou velmi závažná věc a chceme o nich vydávat knihy, i když se to byrokracii nelíbí. A že se pokusíme získat vyjádření co největšího počtu lidí, kteří považují cenzuru za nepřípustnou. A že kolem procesu uděláme co největší kravál, aby se nestalo, že precedens cenzury vznikne jaksi nenápadně, při zdi, aby se pak státní byrokracie mohla rozjet naplno a - s odvoláním na třeba symbolické tresty za konopnou kuchařku - zakázat cokoliv nestandardního a nekonformního. Dali jsme se do toho.

Několik vět ... o svobodě slova

Vážený pane státní zástupče,

schvaluji vydání knihy Vaříme s konopím. Žádám Vás, abyste v případě, že bude vydání této knihy shledáno trestným činem, neprodleně zahájil proti mé osobě trestní stíhání za schvalování trestného činu podle § 165 tr. zák. K tomuto činu přistupuji proto, že nesouhlasím s trestním stáháním majitelů VOTOBIE a považuji toto stíhání za omezování práva na svobodu slova a šíření informací.