indicke-konopi

Sunday, October 07, 2007

Příběh

Je jednoduchý, je to příběh, který prožívají desetitisíce mladých lidí u nás. Na jaře si Jára zasadil konopí. Asi třicet kytek. Pak měl bouračku. Z nemocnice (původní prognóza zněla, že nebude chodit) zařídil, že se jeho přátelé - Radek s Markem - na léto nastěhují do bývalé hájovny, kde bydlí Járova babička, a budou na chalupě dělat.

Po pár dnech, co tam kluci bydleli, si za kompostem všimli uvadajících kytek konopí. Tak je Járovi zalévali. Ten bydlel i po propuštění ze špitálu v Brně v bytě se svoji manželkou - na berlích se do hájovny těžko chodí. byl tam jen několikrát, otrhal pár mladých palic konopí a doma si z nich udělal salát.

Začátkem září si Radek s Markem řekli, že bude lepší, když rostliny nebudou na Járově pozemku - tak upravili v lese políčko a několik jich přesadili. Druhý den přijelo komando, kytky i kluky sebralo. A třetího září vyšetřovatel z Brna - Bučovic, nadporučík ing. Roman Nehoda, kluky obvinil. Z nedovolené výtoby drog podle výše citovaného paragrafu...

Policie chrabře posekala několik stvolů konopí a čacky obvinila tři mladé a slušné lidi, přestože dealery heroinu a vařiči perníku se to v Brně jen hemží... A nikdo - nejméně pak policie - proti tomu nic nedělá. Proč tedy ono nesmyslné obvinění? Vždyť ti kluci sice porušili formálně zákon, ale - kde je společenská nebezpečnost?

Odpověď je nasnadě: policie - podobně jako každý - si ráda ulehčuje práci. "Udělat" tři kluky za pár kytek trávy je snadné. Tak se to udělá, přestože je to zjevně nelegitimní a zbytečné - ti kluci nikomu neškodili. Chytat Araby, co dealují héro, je pracné a o hubu. Kde ale zůstala spravedlnost?