indicke-konopi

Sunday, June 15, 2008

Léčba: základním léčebným krokem je abstinence od alkoholu, která samotná vede k reparaci. V dietě je důležité zabezpečení dostatečného přísunu bílkovin s omezením tuků. Hepatoprotektiva mají pouze pomocný psychologický význam.
1) Alkoholická hepatitida
Rozvoj alkoholické hepatitidy může komplikovat kterékoliv stádium jaterního poškození alkoholem, včetně jaterní cirhózy. Je důležitým momentem pro rozvoj chronických závažných poškození jater. Nejčastěji jsou postiženi muži ve středním věku po mnohaletém chronickém abusu alkoholu (6-12 let), hlavně koncentrátů. Bezprostředním impulzem bývá větší alkoholický exces, ale i interkurentní infekce.
V klinickém obraze dominují při lehčí formě nespecifické celkové příznaky (únava, psychická labillita, hubnutí) a gastrointestinální symptomatika (neuzea, zvracení, nechutenství, subikterus, bolesti v pravém podžebří). U těžkých forem se stupňují předchozí příznaky, zejména bolesti břicha, objevuje se teplota, ikterus, rozvíjí se hemorhagická diatéza, ascites, otoky dolních končetin, encefalopatie různého stupně. Celý průběh může vyvrcholit rozvojem jaterního selhání nebo hepatorenálním syndromem.
Diagnóza je postavená na následujících bodech (1,3):