indicke-konopi

Saturday, April 19, 2008

Semínka určují kvalitu výsledné rostliny. Nemůžete získat více, než je uloženo v semínku.
Hromádka semínek.

Detail jednoho semínka. dílky na měřítku jsou po jednom milimetru

Semínka jsou světle až tmavě hnědá. Za dobré znamení bývá považováno, když jsou tmavě žíhaná. Délka asi 5 mm. Nelze je příliš dlouho skladovat. Myslím, že semínka starší než dva roky už vyklíčí asi těžko.
Do truhlíku se sterilním pískem, což je písek z pískoviště pečený v troubě při 200 stupních 40 minut, se vloží semínka. Spičatější špičkou vzhůru, do hloubky asi 2 cm. Písek se udržuje stále mokrý. Buďto se zalévá ze spodu, vzlínáním vody z misky, nebo rozprašovačem. Klasické zalévání z konvičky by písek odplavilo. Truhlík se umístí těsně pod dvě zářivky, které svítí non-stop. Ty dodají teplo a po vykouknutí klíčků z půdy i světlo. V truhlíku se semínka ponechají do doby, než z nich vyrostou první lístky.
Klíčení ve vatě není příliš vhodné. Jemné kořínky se do vaty zapletou a při přesazování se polámou.
Obecná zásada praví, přesazovat co nejméně. Ideální je pěstovat semínka rovnou ve velkém květináči, ve kterém nakonec bude rostlina i kvést. To ovšem vyžaduje jiné uspořádání skříně.
Po rozvinutí prvních lístků, jsou to tzv. děložní lístky, mají hladké okraje bez zoubků, se sazeničky přesadí do větších květináčů. Nastává doba růstu. Rostlinkám se svítí výbojkou, nebo kombinací různých světelných zdrojů. Světlo se umísťuje co nejblíže rostlinám. Je-li světlo daleko, začnou se za ním rostlinky natahovat. Vyrostou pak dlouhé a tenké, lámou se a ohýbají. Totéž se děje, je-li světla málo. Někteří pěstitelé v teto fázi svítí stále non-stop, jiní volí raději střídání světla a tmy v poměru 18 hodin světla a 6 hodin tmy. Rostlinky zde mohou růst libovolně dlouho. Až mají velikost, kterou pěstitel považuje za dostatečnou, začne je zahradník nutit ke kvetení.
Změní se světelný režim na dvanáctihodinovou noc. Po několika dnech se růst zastaví a začnou se objevovat květy. Přichází chvíle rozhodnout co se provede ze samci. Nechá-li pěstitel samce normálně vykvést, dojde k opylení samic, vzniknou semínka. Chce-li pěstitel sadbu na další rok, zvolí tento postup. Nevýhodou je, že získaný materiál ma nižší obsah THC, tedy je méně silnější. Jestliže jde hlavně o psychotropní účinky, odstraní se samčí rostliny hned jakmile je možné je rozpoznat. K opylení nedojde, samičí rostliny vykvetou a neplýtvají drahoceným THC na tvorbu semen.
Zde je ukázka, jak se liší samci od samic. Male je samec, Female je samice.
Konopí je rostlina hermafrodit. Není dopředu jasné jakého pohlaví daná rostlina bude. Teprve během růstu se kytka "rozhodne" čím bude. Nelze to nijak ošidit. Je nutno rostliny přinutit ke květu a pak podle tvaru květů určit o jaké pohlaví jde. Existuje několik fint, jak na přírodu vyzrát. Většina pěstitelů nechce zbytečně pěstovat samce. Mají nízký obsah THC a je to tedy zbytečně investované úsilí. Ideálem je pěstovat rovnou pouze samice.