indicke-konopi

Wednesday, January 23, 2008

Racionální aktivity proti zvůli

Tak jako vždy, kdy státní moc začne přitahovat šroub, starají se lidé sami. Nesmyslná represe marihuany přinesla kromě výše zmíněného zla i mnoho dobra - "nastartovala" totiž sebeobranné procesy občanské společnosti.

První z nich je "institut konopného ombudsmana". Plzeňský novinář Marek Jehlička na sebe dobrovolně a bezúplatně vzal roli člověka, který zveřejní číslo svého telefonu, všem zbytečně stíhaným dá pozornost, zdokumentuje jejich případ, medializuje jej v Lidových novinách a pořádá o prezidenta o milost pro "pachatele". To vše zadarmo. Z jeho zprávy o dopadu novely čerpají poslanci, media i nezávislé mezinárodní instituce moniturující dodržování lidských práv. Děkuji mu ne za sebe, ale za všechny ty -náctileté děti, které jsou teď díky políru Severovi zločinci.

Stejný dík patří dr. Tomáši Zábranskému - vědci, který monitoruje "drogové dění" v Evropě a připravuje (ve spolupráci s dr. Pavlem Bémem, jedním z nejkompetentnějších odborníků na drogovou politiku v naší zemi, t.č. z drogové politiky vykopnutým socialistickou vládou) vědeckou zprávu o dopadu novely. Zprostředkuje informace, je transmiterem - a většinu informací o dění v Evropě mám od něho.

Obrovskou odvahu prokázali politici Ivan Langer a Vlastimil Ježek - oba politici nastupující generace, kteří se přiznali mediím ke kouření trávy. S dodatkem, že je to nezaujalo a nepoškodilo.

Samozřejmě patří dík koncernům ovládajícím media - prakticky všechna media České republiky se postavila na stranu racionální drogové politiky. Nadnárodní koncerny se ukazují - oproti výrokům ekoteroristů - jedinou protiváhou iracionální zvůle národních vlád. Koneckonců - i tato zpráva vznikla za peníze nadnárodního koncernu Ringier.

Mimořádný dík patří významnému komentátoru a publicistovi Martinu Schmartzovi,který koncem ledna v MF DNES přiznal, že tráva sice není jeho hobby, ale ze solidarity s nespravedlivě stíhanými uživateli si chodí dát jednoho práska se svými přáteli, když jsou zahulit. Protože - nejen podle jeho článku - je prohibice marihuany zdrojem růstu intolerance, nesnášenlivosti a