indicke-konopi

Tuesday, March 11, 2008

Reflex otiskl dopis v plném znění. O několik dnů později udělil Stanislavu Pobudovi Václav Havel milost. Bez ohledu na možná rizika se postavil masivnímu tlaku populistů a dal veřejnosti jasný signál, že "zločin" onoho mladíka zločinem není. Moment pro svůj návrat filosofa do nepolitikářské politiky Václav Havel zvolil s citem zkušeného dramatika - ano, právě nyní je doba, kdy české partajničení nezbytně potřebuje masivní zpětnou vazbu od člověka, pro kterého je důležitější MRAV než ZISK či RATING (pardon, popularita u voličů). Skutečnost, že Václav Havel pro onen návrat zvolil právě marihuanovou causu (a tím de facto marihuanu dekriminalizoval ) ukazuje, že je opět IN. Protože právě kolem marihuany se mohlo odehrávat nové masivní omezení lidských práv občanů naší republiky. Dekriminalizace marihuany je žhavým a 80% mládeže se dotýkajícím problémem! Represe marihuany byla potenciálně nejpravděpodobnějším zdrojem nové státní zvůle! A tuto hrozbu (opět fungující prezident - filosof) Václav Havel zažehnal. Zaplať mu za to Pánbůh!

O pár dnů později proběhla tiskem zpráva: Devátého března na zasedání druhé komory švýcarského parlamentu v Bernu (Staenderat) schválili poslanci zákon, který již předtím odhlasovala první komora (Nationalrat) švýcarského parlamentu. Zákon legalizuje marihuanu a hašiš - přesněji řečeno, v kantonech - spolkových zemích - Zurich a Basel došlo k vyškrtnutí cannabisu z narkotického zákona (ve verzi české legislativy by šlo o vyškrtnutí ze seznamu zakázaných látek). Prodej bude kontrolovat stát. K legalizaci došlo proto, aby se striktně oddělil trh s měkkými a tvrdými drogami. Zákonárci si od svého kroku rovněž slibují zkvalitnění prevence zneužívání tvrdých drog.

Havlův krok dostal "razítko oprávněnosti" ze země s jednou nejstarších demokracií v Evropě.

Media a moc

Bylo by asi příliš narcistní chápat tento stav jako nějakou zásluhu Reflexu - na druhou stranu je však nesporné, že k tomuto stavu - stavu, kdy není v České republice nikdo "za trávu" ve vězení - přispělo i více než sto článků a komentářů o problematice marihuany, které Reflex otiskl.

Legální marihuana je součástí Evropy 21. století. Skutečnost, že marihuanu jako normalizovanou chápe i většina české veřejnosti, je z velké části dána i příčetností a zájmem medií o tuto problematiku a skutečností, že se Reflex ujal funkce nositele "extremních" či dokonce "extremistických" myšlenek. Ve srovnatelném prostředí - na Slovensku, (kde byla před deseti lety situace stejná jako v Čechách, kde ovšem žádný "extremistický časopis" jako Reflex nevychází) se dnes hovoří o trestním stíhání zpěváka Richarda Mullera za to, že PŘIZNAL KOUŘENÍ MARIHUANY!!! Což je v kontextu skutečnosti, že kdyby se za to v Prešpurku zavíralo, museli by tam zavřít i amerického prezidenta Clintona, opravdu divné_

Pro případy nouze_

Je samozřejmé, že ani momentální stav neznamená definitivní výhru příčetnosti nad silami represe. Státní moc se může kdykoliv zbláznit, kdejaký polír se může rozhodnout, že taky chce do Parlamentu, a začne si dělat politickou kariéru na válce s drogami_ Stejně tak se může vyskytnout příliš horlivý úředník, který nevezme na vědomí, že nejvyšší státem placený odborník na drogy i hlava státu (a zároveň nejvyšší mravní autorita v zemi) daly veřejně najevo, že z marihuany se ánemá dělat ve společnosti problém. Co dělat potom?

Pokud vás seberou při kouření s přáteli, nepřitíží vám, když (stejně jako vaši přátelé) vypovíte, že jste drogu koupil od neznámého dealera a koupil jste ji množství měnší než velké. Stejným způsobem nabyli drogu vaši přátelé. A každý si kouříte to svoje... Že máte jen jednoho jointa? Sesypali jste si každý to svoje dohromady a z toho jste si ubalili. Viz slovník jazyka anglického: JOINT - společný, společně.