indicke-konopi

Tuesday, March 04, 2008

Jinak řečeno - jsou v naší zemi i politici, kterým nejde jen o koryta. Jsou bohužel menšinou...

Kde je zlo aneb oprašování dr. Komorouse

Mediální přestřelky vyvrcholily při natáčení pořadu Na hraně. Česká televize. Seděli tam mladsí kuřáci marihuany, dr. Radimecký, dr. Komorous, dr. Zábranský, Martin Vlček z Drop In, a já. A moderátoři se určitě těšili, jak bude pořad konfrontační. A nebyl - protože jsme se všichni shodli, že zneužívání drogového zákona sice existuje, ale ne ze strany policie. Existuje ze strany malého českého práskače, ze strany úředníků, kteří nevidí přes svůj psací stůl - ale ze strany policie jsme ani Marek Jehlička, ani já nezaznamenali anio jeden případ nelegitimního stíhání. Ano - oni vždy "přijdou policajti". Ale ve všech případech, které jsem přešetřoval, je poslal nějaký malý český práskač.

Takže proti policii nikdo neřekl ani slovo, na úředníky jsme sice nadávali - ale oni tam nebyli, totéž se dá říci o politicích - a na adresu policie: Já nakonec vytáhl z archivu spis o případu dívky, kterou někdo práskl, že si pěstuje trávu, a policie jí ty kytky vytrhala a dala jí pokutu. Dvě stě padesát korun za kytku. A řekl jsem, že toto rozhodnutí má podporu celé odborné veřejnosti. Dr. Doudy, Dr. Béma, Martina Vlčka a všech dalších, které jsem díky své děravé paměti zapomněl.

"Společenská nebezpečnost užívání marihuany či pěstování konopí v malém množství je - ve srovnání s užíváním alkoholu - mizivá. Proto tento přístup, tento trest za porušení zákona chápu jako adekvátní. Výš bych se zdráhal jít - jak už ve smyslu výše pokuty, tak dokonce tvrdšího trestního postihu. Případ prostě policie profesně velmi dobře zvládla. Pěstování marihuany v tak malém množství je společensky méně nebezpečné než denodenní oddávání se pití piva." říká magistr Radimecký. Nejvyšší "drogový" státní úředník.

Upozorňuji: Celá ta diskuse proběhla v přítomnosti dr. Komorouse - a neřekl proti ani jediné slovo.

Pak se vlastně všichni zúčastnění shodli, že za konopí není třeba nikoho zavírat.

O pár dní později dostal devatenáctiletý Stanislav Pobuda u ostravského a olomouckého soudu čtyři a půl roku - několik jointů trávy od něj získal čtrnáctiletý kluk...

Bezprostředně nato se magistr Radimecký - shodou okolností nejvyšší "drogový" exekutivec, ale především expert v oblasti drog - obrátil k veřejnosti otevřeným dopisem. V něm mimo jiné žádal veřejnost, aby jej upozorňovala na případy zneužívání zákona proti mladým lidem...

"Vážení spoluobčané, jestliže Vám není lhostejné, že soudy používají stejný metr na společensky různě závažné trestné činy a nechcete se podílet na "výrobě kriminálníků" z mladých lidí, kteří se kvůli marihuaně dostanou do konfliktu se zákonem, pomozte nám prosím, sledovat případy, kdy jsou mladí lidé stíháni za to, že se provinili jejím užíváním nebo rozdáváním. Budeme se těmito případy zabývat a usilovat o to, aby trest, který po překročení zákona přijde, byl výchovný a nikoli společensky diskvalifikující. Děkuji"