indicke-konopi

Friday, June 01, 2007

CAUSA KONOPNA KUCHARKA

Olomoucké nakladatelství VOTOBIA vydává knihy mapující kontroverzní oblasti společenského bytí a vědomí. Rasismus, antisemitismus, underground, alternativní kultura, drogy. U VOTOBIE vyšly například Záblesky paměti Timothy Learyho, Velký marihuanový švindl Allana Ginsberga, Ceremoniální chemie Thomase Szasze... A také víceméně recesní publikace Vaříme s konopím Allana Gottlieba. Žádná z předchozích závažných knih o drogách nevyvolala reakci státní byrokracie.

V květnu devadesát pět však vychází kuchařka. V srpnu vychází v olomouckém listě PULS denunciační článek o tom, že VOTOBIA propaguje drogy. Článek doprovází fotografie, na které jsou vedle konopné kuchařky dvě další knihy o konopí - od jiných nakladatelů.

V této souvislosti je ovšem třeba poznamenat, že VOTOBIA je alternativní či undergroundové nakladatelství pouze tématem svých knih - jinak se jedná o mamutí nakladatelství se sto třiceti zaměstnanci, které vydává každý druhý pracovní den novou knihu. Tedy o potenciálního ohrozitele jakéhokoliv (nejen státního) monopolu na informace.