indicke-konopi

Saturday, May 19, 2007

Přestože

jsou tyhle informace obecně dostupné, figuruje závislost jako základní strašák protidrogové propagandy. Ostatně - v celosvětovém průměru jsou politická rozhodnutí v oblasti drog ze sedmdesáti až devadesáti procent ovlivňovány politickými motivy, a pouze z deseti až třiceti procenty motivy odbornými. V naší zemi jsme na tom výrazně líp. Odhaduji, že vládní rozhodování v oblasti drog je zatím poplatné politickým motivům nanejvýs ze triceti procent.

Proč ale nebyl dosud vládou zformulován kvalitní drogový zákon?

Nevím. Ale vím, že současný legislativní stav je nejlepší, jaký si dokážu představit. Každá změna zákona by v dnešní situaci vedla jen k horšímu. Bezostyšnost dealerů na Můstku či ve Františkánské zahradě není výsledkem špatných drogových zákonů, ale neumění, korupce, snad nezkušenosti nebo.... Naše zákony represním složkám umožňují bojovat s obchodem s drogami všemi myslitelnými prostředky - pokud se tak neděje, jsou za to zodpovední policisté, a ne formulace zákona.

Jakákoliv změna drogového zákona by především musela být politicky průchodná - a obávám se, že přímo v zákoně formulovat například liberálnější přístupy k marihuaně by dnes bylo politicky nepřijatelné. Proto by jakákoliv změna mohla vést pouze k přitvrzení represe, a navíc na zcela nesprávném místě - ve svých důsledcích k postihu uživatelů.