indicke-konopi

Sunday, August 26, 2007

nevyléčitelná. Moderní medicina sice dokáže tlumit její projevy a zpomalovat postup, nedokáže ji však vyléčit či zastavit. Nedostupnost léčby není otázkou peněz - Parkinsonovou chorobou (spolu s Alzenhaimerovou chorobou) trpí například i bývalý prezident USA Reagan, který si na nedostupnost výdobytků moderní mediciny nemůže stěžovat. Přesto nemoc nelítostně postupuje.

Parkinsonova choroba sice člověka, který jí trpí, ihned nezahubí - rapidně však snižuje kvalitu jeho života. Nepostihuje intelekt - o to jsou možná její příznaky nemilosrdnější. Pacient totiž za plného vědomí musí snášet to, že se z něj pamalu stává ruina. Zpomalují se mu pohyby, končetiny zachvacuje třes, který komplikuje i elementární motoriku, chůze se zpomaluje a stává strnulou, písmo se mění v nečitelnou čmáranici.

Mechanismus Parkinsonovy choroby souvisí s produkcí a působením neurotransmiteru dopaminu - látky, která zprostředkuje komunikaci mezi jednotlivými nervovými buňkami mozku. Zároveň látky, na kterou se v našem mozku "přepočítavají" nealkoholové drogy.