indicke-konopi

Monday, October 15, 2007

Co dělat?

Náš právní řád umožňuje zastavení trestního stíhání v každém momentě, kdy státní úřady dojdou k závěru, že rozpracovávaný skutek není trestným činem. Proto:

Věc: Žádost o zastavení trestního stíhání pánů Himmera, Vojtěcha a Vašíčka

Zdůvodnění: Prvním důvodem mé žádosti je skutečnost, že naše zákony nezakazují pěstovat konopí k zahradnickým účelům - a to, co obvinění dělali, je podle mého soudu právě pěstováním konopí k zahradnickým účelům.

Není-li můj výklad paragrafu 187 pro státní úřady přijatelný a trváte na tom, že obvinění přestoupili zákon, žádám o zastavení jejich trestního stíhání z důvodu nulové společenské nebezpečnosti stíhaných skutků.

V pondělí dvanáctého října jsem tuto žádost zaslal vyšetřovateli, do jehož kompetence případ spadá. Neznám jej osobně - ale věřím, že to je slušný člověk a dá přednost spravedlnosti před mechanickým výkladem zákona. Obávám se však, že - i když toto trestní stíhání zastaví - budou se causy jako Himmer a spol. opakovat. Lidé, kteří nedělají nic špatného, budou mít problémy s úřady. To je naprosto nežádoucí - vždyť policii platíme z našich daní proto, aby bojovala proti drogovému zločinu, proti dealerům, a ne proto, aby otravovala slušné lidi. Jak to ale při stávající legislativě zajistit - obzvláště když u nás není v soudnictví institut závazného precedentu?