indicke-konopi

Thursday, May 26, 2011

DĚJINY KONOPÍ A JEHO VYUŽITÍ

Motto:
...pánové Opium, Hašiš a Víno přijdou k městu, jehož brány jsou zamčené. Alkohol začne řvát a bušit do dveří. Opium říká: „Tak si tady sedněme pod strom, kde budeme spát až do rána.“ Konopí na to: „Co se rozčilujete, pojďte, vlezeme tam klíčovou dírkou!“









KAPITOLA I.
Konopí rumištní je nejmenší, má nejnižší obsah THC a není proto užíváno k pěstitelským účelům. Vyskytuje se jako plevel po celém světě kromě subarktických a arktických oblastí. (Mapa výskytu konopí se nachází v přílohách).

Díky halucinogenním účinkům bylo konopí používáno při šamanských rituálech. Během 15. století tento zvyk začal pomalu mizet v důsledku kolonizačních výprav. Do Evropy přinesl konopí zřejmě kočovný kmen Skythů v 3. stol. př. n. l.
Léčivých vlastností konopí se užívalo k léčbě mnoha nemocí - malárii, zácpě, chronickým bolestem, ženským nemocím, malomocenství, poruch trávení a vyměšování, nechutenství, nespavosti, černému kašli, bolestem uší, úplavici. V kolika případech mělo konopí opravdu zásluhu na vyléčení je sporné, nicméně jako lék jiných nemocí se dá s výbornými výsledky použít i v současnosti.
K náboženským účelům se konopí nejvíce používalo v Tibetu (na rozdíl od Evropy). Jako jinde, i tady se později rozšířilo jak v lékařství, tak jako rekreační droga. Konopí je v Himalájích spjato se životy tamějších lidí tak, jako např. alkohol v euroamerické civilizaci.