indicke-konopi

Friday, May 07, 2010

základní informace o konopí

BOTANICKÉ ZAŘAZENÍ, CHARAKTERISTIKA, VÝSKYT

Klasifikace konopí je poněkud problematická. Ačkoliv všichni se shodnou na tom, že patří do čeledi konopovité (Cannabaceae) a rodu konopí (Cannabis L.), odborníci považují za nejednoznačné určení druhů. Panují dva hlavní názory, z nichž první (rozšířenější) říká, že existují 3 druhy konopí:
• Konopí seté (Cannabis sativa L.),
• Konopí indické (Cannabis indica) a
• Konopí rumištní (Cannabis ruderalis).
Druhý vychází z velké variability konopí. Potom je jediným druhem konopí seté a
k. indické a rumištní jsou jeho dva poddruhy.
V každém případě se vyjmenované druhy liší vzhledem a obsahem hlavní účinné látky – THC (tetrahydrocannabinol).
Konopí seté je jednoletá, dvoudomá bylina. Pochází z Indie a je to pravděpodobně nejstarší rostlina pěstovaná pro psychotropní účinky. Dorůstá délky obyčejně 2m, ale jsou hlášeny až 6m jedinci. Samčí rostlina je slabší, po opylování hyne a obsahuje také méně THC. Samičí rostlina je podsaditější a listnatější. Její větší obsah THC je dán vylučováním pryskyřice s touto látkou. Listy jsou paprskovitě uspořádané, mají 3 – 15 čárkovitě kopinatých, pilovitých lístků. Obvykle měří 1,5 x 8 cm. Prašníkovité okvětí je latnaté, pestíkovité úžlabní. Drobné květy mají jen nepatrné okvětí. Květy jsou nejčastěji zelené, ale mohou být i nažloutlé či nafialovělé. Plodem jsou nahnědlé nažky v tvrdém listenci. Semeno má rozměry 2x4 mm, je elipsovitého tvaru.
Konopí indické je menšího vzrůstu (obvykle 1,5 m) a kónického tvaru. Roste volně např. v okolí Kandaháru (Afgánistán), ale i jinde a má ze všech druhů nejvyšší obsah THC.

Labels: