indicke-konopi

Monday, October 29, 2007

Seděli jsme v publiku s Evženem Holečkem a doslova čuměli s otevřenými hubami. Slyšet tyhle věty na půdě parlamentu a z úst člověka, který prokazatelně je mezinárodní kapacitou na drogovou politiku, bylo lehce nad naše očekávání. "Ty budou čumět..." drmolil si pro sebe Evžen. Myslel ty, kteří chtějí prosadit nový drogový zákon, ty, kteří chtějí změnit zákon tak, aby šel za svou nemoc - opiátovou závislost - sedět. Rozhlédl jsem se po sále. Nečuměli. Kromě náměstka Kopřivy totiž ze skupiny represionistů nikdo nepřišel. Fakta o drogách k svému drogovému politikaření pravděpodobně nepotřebují...

Druhý zahraniční host, který vystoupil, byl dr. Hammig - referoval o výsledcích švýcarského experimentu, kdy lékaři dostali od vlády možnost předepisovat závislým (Ó HRÚZO!!!) heroin. Bylo zřízeno osm set výdejních míst. Dr. Hammig prakticky jenom vysvětloval a komentoval grafy, které promítal na zeď.

Před započetím experimentu se závislí do experimentu zařazení dopouštěli trestné činnosti s frekvencí záznamu do policejních zpráv 2,38 na osobu a rok. Po roce v experimentu poklesla frekvence jejich trestné činnosti na 0,79 na osobu a rok. To jest třikrát. Úmrtnost ve skupině klientů byla před zahájením experimentu 16% za rok, po zahájení jedno procento. Náklady na substituční léčbu činily padesát jeden švýcarský frank za den, zatímco při jakékoliv jiné protidrogové strategii činily společenské náklady na jednu osobu a den devadesát šest franků - to znamená, že heroinová substituce ušetila denně na jednu osobu čtyřicet pět franků - což (v experimentu bylo dvanáct set závislých) činí 1 944 000 švýcarských franků (44 712 000 Kč) ušetřených za jediný rok.

Po něm vystoupil doktor Marks, klasik substituční léčby. "Kdo v sále ani jednou v životě nepil alkohol, nechť, prosím, zvedne ruku!" Nepřihlásil se nikdo. "Takže všichni. Kdo si myslí, že by kvůli tomu měl jít k psychiatrovi, nechť zvedne ruku!" Zase se nikdo nepřihlásil. Ale doktor Marks názorně předvedl, jakým idiotismem by bylo trestat držení drogy pro vlastní potřebu. S drogami totiž (bez ohledu na jejich legálnost/ilegálnost) v určitých obdobích svého života experimentuje každý.

Působí především v jižním Liverpoolu. Předepisuje závislým heroin. Svou práci nijak nehodnotil - jen drtil sál suchými čísly, srovnáním severního (kde se substituce neprovádí) a jižního konce města.