indicke-konopi

Monday, June 20, 2011

konopí

V USA se rozšířilo užívání konopí k navozování euforických stavů ve velké míře na poč. 19. stol, v době přílivu mexických dělníků. Odtud se tento zvyk rozšířil do Evropy. Začaly se vyvíjet značně rozdílné názory na tuto drogu – většinou však chybí hlubší znalosti problému. Debaty o osudu konopí se zatím bohužel neubírají ke konkrétním výsledkům; nejprve je třeba překonat politické a sociální problémy, byrokratický přístup k řešení a špatnou informovanost. Jasné však je, že ať bude vítězit represe, nebo legalizace, lidé budou užívat konopí i nadále.


KONOPÍ JAKO DROGA

Drogy se vyrábějí z konopí už od počátků jeho pěstování. Jejich užívání bylo spjato s různými náboženskými nebo lékařskými rituály (psychotropní účinek má v léčení nemocí nezastupitelnou úlohu). Kromě toho se konopí užívá samozřejmě pro navození příjemných stavů, zlepšení nálady, pro obveselení či zintenzivnění pocitů.
Hlavní psychoaktivní látkou v konopí je THC, obsažené v pryskyřici (která se zřejmě tvoří jako ochranná substance) neoplodněného pestíkovitého květenství. THC je zkratka pro 3,4 transdelta-1-tetrahydrocannabinol (strukturní vzorec viz. přílohy) z rodu 21-uhlíkatých cannabinoidů. Těch existuje kolem 60, ale pouze THC je výrazně psychoaktivní. THC na vzduchu degraduje - přeměňuje se na méně účinné cannabinoidy. Snahy o laboratorní výrobu THC vedly k poměrně drahým a v lékařství dosti nepraktickým preparátům s obchodním názvem Marinol®.
Drogy vyráběné z konopí mají všechny v základu zhruba stejný účinek, avšak síla prožitku záleží na množství požitých účinných látek. Zkušení kuřáci umějí rozeznávat mezi různými stavy (podobně jako dlouholetý milovník piva dokáže do určité míry rozlišit jednotlivé značky). Zážitek však nezávisí jen na droze, ale na samotném uživateli – stavy jsou závislé na jeho psychickém rozpoložení. Zjednodušeně lze říci, že kouření v dobré náladě tuto náladu ještě umocňuje, ve špatné se mohou dostavit návaly depresí a úzkosti. Záleží ale i na prostředí a samozřejmě na podvědomých událostech.
Drogy se vyrábí několika způsoby, čímž vznikají specifické druhy se svou tradicí a silou účinku. Nejrozšířenější je bezesporu
• marihuana (slangově: ganja, tráva, kif, bhang, marjánka...). Vyrábí se z květů samičích rostlin (palic). Ty totiž obsahují nejvíce pryskyřice obsahující THC. Výsledná droga není ničím jiným než směsí palic, semen a lístků z konopí. Vyznačuje se charakteristickým silným pachem. Při některých procedurách se tato směs (pokud je bohatá na pryskyřici) ještě navíc dá na několik dnů stlačit. Dochází k chemickým změnám, které se příznivě odrazí v kvalitě drogy. Marihuana se nejčastěji kouří společně s tabákem z cigarety zvané joint.
• hašiš (slang.: charas, šit, čokoláda). Hašiš se vyrábí výhradně z konopné pryskyřice a to především z rostlin k. indického, nejbohatšího na THC. Pro srovnání – hašiš je zhruba 8x silnější než ekvivalentní množství marihuany.
• haš olej. Tato nepříliš častá forma drogy se vyrábí úpravou hašiše. Haš olej je neobyčejně silný (2-3x než hašiš) a již několik kapek přidaných do cigarety působí velmi silně.
• ostatní formy. Výše zmíněné drogy jsou ty hlavní, vyrábějí se ale také různé odvary, používané pro přípravu pokrmů. Účinek konopí přijatého trávicím ústrojím je poněkud odlišný a tento způsob aplikace není v naší zemi příliš rozšířen, ačkoliv má své nesporné výhody (neničí plíce, délka působení drogy je výrazně delší). Nevýhodou je však pro mnohé potřeba velkého množství konopí pro "vaření" a delší doba do nástupu prvních náznaků změněného vnímaní. Objektivní nebezpečí představuje možnost předávkování, protože konzument nemůže odhadnout dávku tak přesně jako při kouření.