indicke-konopi

Monday, November 26, 2007

$ 187 trestního zákona

(1) Kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabízí, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.

(2) Odnětím svobody na dvě až deset let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo ve větším rozsahu, nebo

b) spáchá-li takový čin vůči osobě mladší než osmnáct let.

(3) Odnětím svobody na osm až dvanáct let bude pachatel potrestán,

a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch,

b) spáchá-li takový takový čin vůči osobě mladší patnácti let, c) nebo způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán,

a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví více osob nebo smrt,

b) získá-li takovým činem prospěch velkého rozsahu, nebo

c) spáchá-li takový čin ve spojení s ogranizovanou skupinou působící ve více státech.

$ 187a trestního zákona

(1) Kdo bez povolení přechovává omemnou nebo psychotropní látku nebo jed v množství větším než malém, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 ve větším rozsahu.

$ 30 přestupkového zákona

j) Kdo neoprávněně přechovává v malém množství pro svoji potřebu omamnou nebo psychotropní látku, bude potrestán pokutou do patnácti tisíc

Podle informací doktora Ivana Doudy z nadace Drop In mělo v tom roce v některých částech republiky (především ve městech a velkoměstech) zkušenosti s ilegální drogou cca osmdesát procent populace do dvaceti let. Z oněch osmdesáti procent, které nějakou "ilegální drogu" zkoušelo, jich zdrcující většina zkoušela marihuanu. Tedy: Sedmdesát pět až osmdesát procent naší městské mládeže kouřilo trávu...

Podle veškerých dostupných vědeckých informací je konzumace marihuany méně rizikovým koníčkem než konzumace alkoholu. Alkohol je tvrdá drogy vyvolávající fyzickou závislost. Marihuana je měkká droga, jejíž (samozřejmě reálně existující) rizika jsou srovnatelná či dokonce nižší než u plně legálního alkoholu.

Ve stejném roce v Brně probíhá vyšetřování případu, kdy protidrogoví policisté fingovali protokol o zničení zabaveného heroinu, devadesát kilogramů heroinu, který měli úředně zničit, ukradli, a část prodali zpět na ulici. Bylo u nich nalezeno ještě dvacet kilogramů, deset kilogramů úspěšně prodali, šedesát kilogramů - na které si sami vystavili protokol o jejich úředním zničení - je neznámo kde. Devadesát kilogramů heroinu představuje padesát procent z celkového množství této smrtelně nebezpečné drogy zabaveného za poslední léta. Vyšetřování probíhá...

Ve stejném roce - podle dokumentace "konopného ombudsmana" Marka Jehličky - sedmnáctiletý Petr P. zasadil několik rostlin konopí a nabízel kamarádům cigarety z vypěstovaného konopí ubalené. Byl za to odsouzen k trestu osmi měsíců odnětí svobody podmíněně s odkladem na osmnáct měsíců a dohledem.

Šestnáctiletý Lukáš O. byl za pěstování konopí s úmyslem vyrobit z něj marihuanu odsouzen k trestu šesti měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok a dohledem.