indicke-konopi

Sunday, March 18, 2007

drogová kriminalita.

Zákon může být funkční jen tehdy, když bude reflektovat realitu. Jinak se nepodaří naplnit onu základní filosofii, kterou jsem v něm vyjádřil: Doživotí dealerům, léčbu narkomanům.

Poslední dotaz k navrhovanému zákonu: Opakovaně tady zaznělo, že současný drogový zákon dostačuje. Teď přicházíš s novým návrhem zákona. Jak to jde dohromady?

Jednoduše. Současná zákonná úprava by při optimálním přístupu policie, vyšetřovatelů a soudů pravděpodobně postačovala. Dává jim dostatatečné pravomoci. Presto, v praxi to obcas zaskripe. Proto si myslim, ze cele veci prospeje, kdyz budeme mit zakon, ktery organum cinnym v trestnim rizeni jejich pravomoci v podstatě daleko jednoznacneji definuje a vymezi.

Návrh zákona byl publikován v Lidových novinách - a nic se nestalo. Odborná i laická veřejnost s překvapením přijala zprávu, že do funkce sekretářky komise jmenoval pan ministr dr. Evu Millerovou, původně dětskou lékařku, která nemá v žádném odvětví protidrogové problematiky odborný kredit. Formování protidrogové politiky vlády této země bude z velké části ležet právě na ní - alespoň jako na konzultantce ministra. Proto jsem požádal paní doktorku o rozhovor, aby měla možnost představit své odborné zázemí a představy o práci v komisi.