indicke-konopi

Sunday, March 04, 2007

Existuje příčina utrpení...

Kancelář Jiřího Vacka je ozdobena protidrogovými plakáty a fotografiemi. Jeden si začnu prohlížet. Nejdříve nápisy velkými písmeny. OSAMĚLOST PŘINÁŠÍ DROGY. ČESKÉ REPUBLIKY. HAŠIŠ JE ČASTO PRVNÍM KROKEM. HEROIN POSLEDNÍM. Pak písmenka o trochu menší. INICIATIVA SKUPINY POSLANCŮ ZASTUPITELSTVA MĚSTA LIBERCE A VŠEOBECNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY. A konečně text:

KONOPÍ: U dětí a mladistvých se u nás dostává na 3. místo. Jak vypadá: Nejčastěji ručně balené cigarety tenčí nežli běžné cigarety s nazelenalým obsahem. Typický zápach odlišný od tabákového kouře. Hašiš obsahuje stejnou účinnou látku (THC), ale v koncentrovanější podobě. Vyskytuje se ve formě pryskyřice nebo oleje a přidává se do jídla nebo cukrovinek.

Což je úplný nesmysl. 99% zkonzumovaného hašiše se totiž vykouří, do jídla jej přidávají jen opravdoví znalci. A ty "děti a dospívající", o kterých je v textu řeč, to samozřejmě dobře vědí. Plakát tak ztrácí jakoukoliv věrohodnost. V jejich očích se zařazuje do nepřehledného toku nekompetentního pruzení poučovatelů, kteří sice nevědí NIC, ale chtějí vychovávat a předělávat. Důvěryhodnost samozřejmě ztrácejí i další informace, které na plakátu najdou. Třeba to, že heroin zabíjí. Což - na rozdíl od blábolu o haši - pravda je. "Dětem a mladistvým" však autor plakátu tuhle poměrně důležitou informaci o heroinu velmi úspěšně zpochybnil. Pravděpodobně v tom nejlepším úmyslu ochránit je před nebezpečím drog.

Dočtu a na konci najdu napsáno: text: Ing. Jiří Vacek. Jsem hluboce přesvědčen, že Jirka za texty plakátů nedostal ani halíř a muusel investovat spoustu práce a času, aby vůbec vyšly. Přesto jeho - jistě dobře míněná - iniciativa končí zcela opačně, než zamýšlel.

Po rozhovoru s Jirkou jsem byl strašně smutnej. Znám ho natolik dlouho, že vím následující: NEJDE MU O PENÍZE, NEJDE MU O MOC. Jenom se cítí kompetentní ŘEŠIT drogové problémy. Řešit je jaksi VELKOPLOŠNĚ. I takové, které prostě centrálně a ve velkém řešit NEJDOU. Nejhorší na celé věci je, že myslí svou iniciativu dobře. Nevidí, že jím navrhované cesty mohou vést (a všude, kde byly zavedeny, vedly) k zneužití. Nevidí, že on sám by byl v "novém lepším světě" podle jeho vlastního modelu v kriminále.