indicke-konopi

Sunday, July 29, 2007

V osmnáct nula nula, kdy mělo party začít, jsme stoupali s jedním z obviněných zločinců - spolumajitelem Votobie Petrem Junglingem - po točitých železných schodech. Dole, ve sklepeních, kde normálně sídlí klub MAT, seděli prakticky všichni, kteří mají co do činění s nestátní protidrogovou činností. Lidé z nadací, ale také o drogách píšící novináři, terapeuti i režišér divadelní hry Fet. A - byť jako hosté či pozorovatelé - i státní protidrogoví úředníci.

A začalo udílení cen. Kravaty byly, květiny byly, švédský stůl byl. Proslovy byly, děkovalo se, zásluhy ocenily, přínos byl zhodnocen, a my si tam s obviněným Junglingem připadali jak pastor v bordelu. Šlo o standardní společenskou událost, byli tam lidé žijící z nadačních peněz. A my je tam v džínách šli - jakožto drogové experty, lidi, kteří vědí, o co jde - požádat, aby se vyjádřili ke zločinu konopné kuchařky. Aby se podepsali pod prohlášení, že šíření pravdivých informací o drogách není šířením toxikomanie.

Když skončila oficiální část, přečetl jsem prohlášení. A vyzval všechny, kteří jsou s prohlášením souhlasí, aby přišli podepsat. Úplně první lejstro podepsala Věra Krincvajová z Asociace Nevládních Organizací - A.N.O.. Nabídl jsem jí to předem. Po vyhlášení jako první podepsal dr. Kalina - ředitel FILIE a hostitel večera. Pak postupně prakticky všichni, kdo tam byli. Lidé z Filie, Sananimu, NROS, lidé od Apolináře, protidrogoví koordinátoři, Odborná veřejnost se prostě nenechala zmanipulovat.