indicke-konopi

Monday, April 16, 2007

Profesor Katkin novinářům vysvětlil, že výsledkem americké "nulové tolerance k drogám" je dva a půl milionu lidí v amerických kriminálech a stovky miliard zbytečně vyhozených dolarů. A že navzdory extenzivní represivní protidrogové politice USA patří tato země mezi státy s nejrozvinutějším drogovým problémem.

Profesor Ruter dodal, že ve vyspělých zemích západní Evropy nebudete souzeni, když u vás najdou malé množství ilegálních drog, přestože je to na papíře zločin. Někde jsou výslovně stanovené tolarované limity, jinde vás policie prostě "nevidí". A že v liberálním Holandsku ubylo v roce devadesát pět tři tisíce problémových uživatelů drog. A že je tam odhadem osm až devět tisíc uživatelů drog tvrdých (což je ve srovnání s represivními zeměmi výrazně málo). A že podle studie z Amsterodamu kouřilo poslední měsíc před výzkumem pouhých šest až sedm procent obyvatel hašiš či marihuanu - přestože jsou tam k dostání stejně snadno jako v Praze cigarety. A že pouhých dvacet sedm procent obyvatel ozkouší za celý svůj život hašiš - i když jej prodávají v trafikách.

V realitě - kterou úřady příliš nereflektrovaly - se zatím legelizační tence pokoušely vstoupit do Senítu. Jmenovitě pak osobou mého přítele. Jmenuje se